Ořechy a oříšky patří mezi oblíbené pochutiny se širokou možností využití. Kromě mnoha živin, vitamínů, minerálů a zdravých tuků také skrývají mnoho zajímavostí.
Arašídy nejsou ořechy
Běžně je za ořechy považujeme a jejich často používaný název je burské oříšky, přesto to ořechy vůbec nejsou. Ve skutečnosti jsou to luštěniny, botanicky patří do stejné rodiny jako hrách nebo fazole, a rostou pod zemí. Rostlina podzemnice olejná má květy nad zemí, ale poté výhonky postupují dolů a zavrtávají se hluboko do půdy, kde se vyvíjí samotné arašídy. To, co považujeme za skořápku, je lusk. Je to tato neobvyklá metoda růstu, která arašídy odlišuje od většiny ostatních ořechů a dodává jim jedinečnou chuť.
Vlašské ořechy zlepšují náladu
Rostou u nás a patří mezi nejoblíbenější nejen kvůli své chuti. Vlašské ořechy jsou unikátní svou schopností zlepšit náladu. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které hrají důležitou roli v optimálním fungování mozku a psychickém zdraví. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace vlašských ořechů může pomoci snížit úzkost, stres a depresi. Tyto ořechy tak mohou představovat chutný a zdravý způsob, jak zlepšit svou náladu a duševní pohodu, neměly by proto chybět ve svačině do práce nebo do školy.
Tvrdošíjné mandle
Madle jsou unikátní mezi ořechy svou tvrdou skořápkou, která se dá jen těžko otevřít. Mandloně tak chrání své plody před predátory, ti, kteří je chtějí, si je musí zasloužit a snažit se. Mandle jsou tak jedním z mála druhů, které mají takto robustní obranný mechanismus. Mandlová skořápka se proto často používá jako symbol síly a odolnosti.
Ořechy obsahují bílkoviny, vlákninu a minerály a vitamíny, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování, pomáhají se snižováním cholesterolu, zlepšují obranyschopnost a mají mnoho dalších zdravotních benefitů. Neměli bychom je proto ve svém jídelníčku vynechávat.